de-bemoeizorgers-vara

Vervuild, Vereenzaamd en Verwaarloosd & De Bemoeizorgers

26 november 2012

Toen ‘Vervuild, Vereenzaamd en Verwaarloosd’ in oktober 2000 was uitgezonden, schreef de Volkskrant: “Eenzaamheid, je gaat ervan naar de klote’, huilt een man. Als de GGD langskomt en aandacht geeft, gaat het even beter. Hoe hun leven verder loopt, toont de documentaire niet. Dat is jammer.’ En NRC Handelsblad schreef: ‘Hans Polak moet maar gauw teruggaan. Kan hij filmen of de GGD’ers in Rotterdam echt rafelrandinbrekers zijn, die eenzame maar gelukkige mensen zo snel mogelijk willen wegstoppen in een tehuis. En kunnen we direct zien of er een nieuwe dierenfamilie huist in de leunstoel van de muizenmevrouw.

 

 

Welnu, ruim tien jaar later ging Hans Polak inderdaad opnieuw naar Rotterdam. Hij filmde hoe het is gegaan met de vereenzaamde, vervuilde en verwaarloosde mensen, die in de eerste documentaire een rol speelden.Rode draad in de vervolg-documentaire is sociaal verpleegkundige Meta van der Schee van de GGD. Ook haar  collega’s Jos Jongeleen en Martin Daamen worden gevolgd. Ze kwamen allen ook in de eerste documentaire voor. Voor hen alle drie geldt dat ze in die tien jaar nog niets van hun enthousiasme en werklust verloren hebben. Zonder enige vorm van cynisme staan ze Rotterdammers terzijde die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen.

Overlast, hygiënische probleemgevallen, drugsgebruik en eenzaamheid in Rotterdam komen aan de orde in deze documentaire. Documentairemaker Hans Polak filmt mensen die zichzelf en hun leefomgeving verwaarlozen en/of vergeten zijn door familie en samenleving. Maatschappelijk werkers en sociaal verpleegkundigen schieten hen te hulp.

Sociaal werkers en verpleegkundigen van de GGD en de crisisdienst van Verslavingszorg Boumanhuis worden gevolgd tijdens hun werkzaamheden. Zij bezoeken onder anderen een oude orgelman en een drugsgebruikster die samenwonen, een vrouw die zo’n honderd muizen als huisdieren houdt, een drugsverslaafd echtpaar, die uit de ouderlijke macht zijn ontzet en een oude vereenzaamde dame.

Tags: , , , ,

Leave a Comment