Dick Matena en zijn vrouw Nelleke de Boorder in het Stedelijk Museum: uit de documentaire Dick is boos

Pers

Wethouder Florijn ontvangt boekje ‘bemoeizorgers in rotterdam’

NRC over De eliteschool

Volkskrant: Polak laat de kijker zelf oordelen

lees hier het gehele interview.

 
14-11-14 09:56 uur – Bron: Het Parool
Tekenaar Dick Matena. © NTR
Han Lips

Dick Matena heeft in zijn binnenzak altijd een flesje whisky. Daar drinkt hij nooit uit, maar af en toe draait hij de dop er even af. Hij is een droogstaande alcoholist. Het enige dat hij zichzelf soms toestaat, is ruiken hoe lekker drank ook alweer was.

Wat de tekenaar, bekend van zijn verstripping van onder meer ‘De avonden’, ook altijd bij zich heeft, in zijn portemonnee: een foto van een opgebaard meisje. Het is zijn zusje, dat overleed toen ze zes jaar was en hij vijftien. Op het fotootje ligt ze opgebaard op zijn jongenskamer van toen.

Ja, het is een gekweld mens, die Matena. Het portret dat Hans Polak van hem maakte voor ‘Het uur van de wolf’, was er een om het benauwd van te krijgen. ‘Dick is boos’ heette het. Want behalve somber en verdrietig is Matena vaak vooral ook heel kwaad.

De doc begon met een stemmig shot van Matena’s tekentafel. In een andere kamer hoorden we hem ruziën met mevrouw Matena. De docu eindigde met het geluid van Matena die tekeer ging tegen Polak: hij had genoeg van het geouwehoer. Wegwezen!

De domheid van de mensen in het algemeen stoort Matena, maar razend kan hij ook worden om de geringe waardering in Nederland voor strips. Hijzelf voelt zich niet miskend, maar miskend wordt volgens hem wel zijn vak.

Moderne kunst, daar heeft hij dan weer niet zo veel mee. We volgden hem bij een bezoek aan het Stedelijk. ‘Zou je hier willen hangen?’ vroeg Polak. ‘Ja, aan een touw.’ zei Matena.

Han Lips is tv-criticus bij Het Parool. Contact: hanlips@parool.nl

Leave a Comment