Kindsoldaat van Hitler medium onder

In productie

Kindsoldaat van Hitler

 

‘Kindsoldaat van Hitler’ is de titel van een documentaire die omroep MAX juli 2015  heeft uitgezonden over Herbert Curiël. De film (50 minuten) is gemaakt door Hans Polak en Marga van Praag.

Curiël maakte films als ‘Cha Cha’ (met Herman Brood en Nina Hagen), ‘Rituelen’ en ‘Het Jaar van de Kreeft’. Curiël is inmiddels 87 en schrijft nog steeds scenario’s in de hoop die ook te verfilmen. Hij acteerde in Amerikaanse, Zweedse en Spaanse films, (‘Spy in the Sky’, ‘Foreign Intrigue’, ‘The Last Blitzkrieg’) en werkte mee aan ‘Het Dagboek van Anne Frank’, werkte met tal van beroemde filmsterren en zwierf jarenlang door Europa. Maar daar gaat deze documentaire níet over.

Als NSB-kind werd Curiël zwaar getreiterd door klasgenoten; hij besloot daarop “de eer van het vaderland hoog te houden, en te vechten voor Mussert”. Hij probeerde als 15-jarige dienst bij de SS te nemen, werd daar onmiddellijk afgewezen en nam toen dienst bij de Kriegsmarine, een feit dat hem zijn hele leven achtervolgd heeft. Zijn vader was al in 1933 lid van de NSB geworden, maar was ook van joodse voorouders, een feit dat Curiël pas op latere leeftijd ontdekte. Hij bleef lang geloven in de overwinning van het Derde Rijk. Het einde daarvan beleefde hij aan boord van de mijnenveger RKX 7 in de Oostzee. Curiël ontdekte pas later, toen hij foto’s uit concentratiekampen zag, wat er werkelijk gebeurd was.

Na de oorlog dook Herbert Curiël onder, maar werd uiteindelijk hij berecht. ‘Kindsoldaat van Hitler’ gaat in op zijn worsteling met de geschiedenis. In de documentaire is onder meer te zien hoe Curiël met zijn nog jonge zoon en dochter een bezoek aan het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (Nationaal Archief) brengt, hoe hij praat met tijdgenoten in Krabbendijke, waar hij werd geboren en zijn jeugd doorbracht. Curiël zelf wil in deze film laten zien wat voor gevolgen een verkeerde keuze op jonge leeftijd kan hebben en heeft daarbij het oog op jeugdige jihadisten.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment