Familiestrand

26 november 2012

Bier, barbecue en bingo-avonden: ze vormen de onbezorgde kant van het familiestrand in zomers IJmuiden. Maar wat gebeurt er, nu steeds meer yuppen kiezen voor een vakantiehuisje aan het strand? En wat zal er veranderen, wanneer de gemeente Velsen IJmuiden met een derde haven voortstuwt in de vaart der volkeren? Documentairemaker Hans Polak volgde het strandleven in IJmuiden van begin april tot eind september 2002

Bier, barbecue en bingo-avonden: ze vormen de onbezorgde kant van het familiestrand in zomers IJmuiden. Maar wat gebeurt er, nu steeds meer yuppen kiezen voor een vakantiehuisje aan het strand? En wat zal er veranderen, wanneer de gemeente Velsen IJmuiden met een derde haven voortstuwt in de vaart der volkeren? Documentairemaker Hans Polak volgde het strandleven in IJmuiden van begin april tot eind september 2002. De Dokwerk-documentaire ‘Familiestrand’ is op zondag 23 maart 2003 om 22.40 uur te zien bij de VARA op Nederland 3.

Vanaf 1 april 2003 worden de strandhuisjes van IJmuiden vanaf een groot parkeerterrein weer vervoerd naar het strand, een omvangrijke operatie die ongeveer een week in beslag neemt. De bewoners zien er elk jaar reikhalzend naar uit: ‘Als het dan 1 april is en de huisjes komen weer te voorschijn: heerlijk!’. Hans Polak volgde het strandleven in IJmuiden van begin april tot eind september vorig jaar. Aan het grote strand van IJmuiden zijn twee strandverenigingen actief: ‘De Zeemeeuwen’ en ‘De Schelp’. Nadat een storm in 1980 een groot aantal huisjes van het strand van Bloemendaal wegspoelde, zijn de vakantiegangers van ‘De Zeemeeuwen’ verhuisd van Bloemendaal naar het brede strand van IJmuiden. Polak volgt onder meer de kampwacht van deze vereniging, die erop toeziet dat de huisjes niet aan derden worden verhuurd. De regels bij ‘De Zeemeeuwen’ blijken behoorlijk streng te zijn.
Op het kleine strand, aan de andere kant van de pier, staan de vakantiehuisjes van de derde strandvereniging: ‘SV IJmuider Strand’. Daar blijkt een derde haven te worden gebouwd: de bewoners brengen hun vakantie door in een bouwput vol lawaai.

Polak portretteert diverse bewoners die, op basis van het merk bier dat ze drinken, onder meer te onderscheiden zijn in een ‘Heineken Hoek’ en een ‘Brouwers Hoek’. Ook volgt hij verschillende activiteiten, van een bingo-avond tot een playbackshow. En wat te denken van een heuse ‘Redlight Night’: een feest waarbij de mannen als hoeren en de vrouwen als pooiers verkleed gaan.
Velen brengen hun vakantie al jaren aan het strand van IJmuiden door. De 81-jarige Willem van Dale bijvoorbeeld, een IJmuidenaar die er al sinds 1946 komt: ‘Het is goed voor de gezondheid: de zeelucht houdt je jong.’ Een andere familie uit IJmuiden heeft al 50 jaar een huisje op dezelfde plek op het strand: ‘We wonen hier 5 minuten vandaan, maar dit huisje gaat van generatie op generatie.’

Daan Erisman (82) kent het strandleven van IJmuiden zelfs al 75 jaar: hij komt er al vanaf zijn zevende.
Daar tegenover staan de nieuwkomers: de yuppen uit Amsterdam-Zuid, die in hun ‘Gouden Hoek’ genieten van zomeravonden en rosé. De oud-IJmuidenaren zien hun komst vaak met lede ogen aan: ‘Schilderen doen ze niet, terwijl het onderhoud van de huisjes juist zo belangrijk is.’

Ook een schare bekende Nederlanders, onder wie Victor Reinier (‘Baantjer’), blijkt het strandleven van IJmuiden op te zoeken. VARA-presentator Jack Spijkerman (‘Ik haat zand, maar zo’n kind wil zand’) brengt met zijn vrouw en zoontje af en toe een weekend door in één van de strandhuisjes: ‘Het lijkt wel of ik met iedereen hier in de klas heb gezeten.’

Eind september 2002 worden de huisjes weer van het strand gehaald en teruggebracht naar het parkeerterrein, in afwachting van het nieuwe seizoen per 1 april 2003.

Tags: , , , , , ,