DEN HAAG-RECHTBANK-DE VLIEGER

Erik’s imperium

26 november 2012

‘Erik de Vlieger wil het Parool overnemen’, ‘Erik de Vlieger neemt KLM Excel over’, ‘De man die alles lukt’(Volkskrant), ‘Ik ben net een hond’ (Telegraaf), ‘De Vlieger gaat nu Air Lib redden’ (Parool). De naam ‘Erik de Vlieger’ circuleerde de laatste tijd veelvuldig in diverse kranten en tijdschriften. De typeringen varieerden tussen flamboyant en excentriek en ‘vastgoed cowboy’ of ‘de Nederlandse Richard Branson’. Maar wie is die Erik de Vlieger eigenlijk?
Voor documentairemaker Hans Polak aanleiding om te pogen dichterbij deze veelbesproken persoon en diens drijfveren te komen. ‘Hij is niet te peilen’ vertelde zijn 82-jarige vader prompt. ‘Daar kom je toch niet achter’, verzekerde zijn vrouw Anita. ‘Veel succes’, zei een vriend van Erik sarcastisch. ‘Ik heb zelden iemand ontmoet’, vertelt Hans Polak echter, ‘die opener en met meer oprechte belangstelling onze activiteiten ter zake gade sloeg.

‘Ik heb weinig nodig als mens. Zeker als het gaat om materie. Ik denk dat ik met leuke mensen om me heen een heel eind kom’, vertelt Erik. Het is een opmerkelijke zin uit de mond van een man die de industriele naaimachinehandel IMCA van zijn vader uitbouwde tot een conglomeraat van ruim 100 vennootschappen waarin jaarlijks honderden miljoenen euro’s rondgaan. Zo is hij ondermeer eigenaar van de Amsterdamse scheepswerf Shipdock, jachthavens, een luchtvaartmaatschappij, een radiostation en een uitgeverij van muziekbladen als Oor en Aloha. Verder houdt hij zich bezig met de ontwikkeling en herontwikkeling van vastgoed als de Millennium Tower, het toekomstige hoofdkantoor van Elzevier het nieuwe stadion van H.F.C. Haarlem en verhuurt hij salonboten. Volgens ‘Property.nl’ is hij de op vier na grootste vastgoedeigenaar van Nederland en staat hij op nummer 137 in de Quote 500 met een geschat vermogen van 115 miljoen euro. Volgens Erik de Vlieger zijn echter zowel geld als onroerend goed slechts middelen om de grenzen van je ambities te verleggen waarmee een zekere mate van geluk behaald kan worden.

Is dat waar het werkelijk om gaat als De Vlieger onderhandelt met Amsterdamse krakers? Als één van de weinige vastgoedeigenaars gaat De Vlieger de dialoog aan met krakers in plaats van een pand met geweld te ontruimen. Dit heeft zowel binnen als buiten de kraakwereld tot verwarring geleid. Zo wordt De Vlieger gevolgd gedurende zijn contacten met de bewoners van het gekraakte ADM- terrein dat hij graag zou kopen. Met de krakers van het monumentale pand ‘Paard van Aemstel’ sloot De Vlieger een deal en bood hen een alternatieve woonruimte aan. Tijdens een discussie met krakers over de gentrificatie of veryupping van de stad Amsterdam wordt hij echter met 60 geklutste eieren overgoten door een groep krakers die zichzelf ‘Opstandig Pluimvee’ noemt. Ze vinden dat hij positieve p.r. probeert te behalen over de ruggen van de krakers. De Vlieger zelf zegt het gewoon voor een groot deel eens te zijn met de argumentatie van veel krakers.

Het verleggen van de grenzen van je ambities, is dat wat Erik de Vlieger drijft als hij zich volledig gooit op zijn poging tot het redden van het dagblad Parool of later bij zijn poging tot het redden de tweede Franse luchtvaartmaatschappij Air Lib? De spanning is hoog als Hans Polak De Vlieger volgt tijdens zijn onderhandelingen in Parijs. Ondanks dat ook de Franse media zich op Erik de Vlieger stort, blijft de Franse regering diens plannen afwijzen. Beginnen de grenzen van de ambities zich hier af te tekenen of is dit juist het begin van nog meer mogelijkheden? ‘Ik kan maar één ding doen’, vertelt Erik de Vlieger, ‘en dat is wat ik doe’.

Tags: , , , , , , , , ,