Dick is boos

Dick is boos

8 december 2014

 

Striptekenaar Dick Matena verwierf faam met zijn getekende versie van Reves De Avonden. Hij had toen al jaren bij de Toonder Studio’s gewerkt aan onder andere Bommel en Tom Poes, getekend voor Eppo en controversieel vrij werk gemaakt als De Prediker. Een kunstenaar wil hij niet genoemd worden, maar strips worden tot zijn verdriet in Nederland nauwelijks serieus genomen. In Dick is boos beschouwt Hans Polak deze compromisloze, conflictueuze en getormenteerde tekenaar en zijn bewogen leven.

Matena is bezeten van zijn vak, maar zet hem niet aan een signeertafeltje naast collega’s, zelfs niet als het vrienden zijn. Nu hij de zeventig is gepasseerd, gaat zijn gezondheid tegenwerken. Een hartinfarct heeft hem op achterstand gezet. Stoppen is echter geen optie, want er moet brood op de plank komen en er is nog veel te tekenen.

Met zijn vrouw Nelleke werkt hij aan kinderboeken en na de romans Kort Amerikaans, Kaas, en Kees de Jongen is hij nu bezig met de ‘verstripping’ van Turks Fruit. Zijn uitgever ziet een persoonlijk boek over zijn infarct ook wel zitten. Commercieel is hij niet handig, geldzorgen zijn er altijd, maar aan erkenning geen gebrek: “Ik voel me niet miskend, het vak wordt miskend.” Toch nog iets om boos over te zijn.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Comment