Cornelis+Vreeswijk+79-1

Cornelis Vreeswijk Leeft!

8 maart 2013

 

 

Al filmend voor zijn documentaire Familiestrand in IJmuiden raakt Hans Polak geïnteresseerd in Cornelis Vreeswijk. Iemand speelt op het strand De Thuishavensamba en dat brengt Polak op het idee om een film te maken over de beroemde IJmuidenaar. Polak: “Tijdens de research raakten we steeds meer onder de indruk van de verscheidenheid aan prachtige liedjes die hij heeft gemaakt. Liefdesliedjes, geestige ballades en scherpe, politiek getinte liederen.”

Cornelis Vreeswijk is geboren in IJmuiden op 8 augustus 1937. Hij vertrekt op 12-jarige leeftijd met zijn ouders naar Zweden. Zijn muzikale talent is ontdekt toen hij in zijn studententijd in contact is gekomen met de Zweedse folkzanger Fred Akerström. Het eerste album Ballades en Onbeschaamdheden dat Vreeswijk uitbrengt in 1964 zorgt door de beladen onderwerpen en vrijpostige teksten voor veel commotie. Desondanks slaat het album goed aan. In de jaren die volgen maken zijn veelzijdigheid (folk, blues, rock, samba), zijn bijzondere stemgeluid, zijn sterke liedjesteksten en zijn wilde leven hem tot een Zweeds fenomeen. Cornelis Vreeswijk overlijdt aan de gevolgen van leverkanker op 12 november 1987. Hij maakt ruim dertig platen. In Nederland is hij voornamelijk bekend door liedjes als De nozem en de nonVeronica en Misschien wordt ’t morgen beter.

In Zweden heeft Vreeswijk inmiddels een legendarische status. Er is een Cornelis Vreeswijk Stichting, een jaarlijks muziekfestival rond zijn muziek en een Vreeswijk cultuurprijs. In Stockholm is zelfs een park naar hem vernoemd. Een aantal jaar geleden is, in navolging van Zweden en Denemarken, ook in Nederland een Cornelis Vreeswijk Genootschap opgericht. Het genootschap brengt in 2002 een hommage-cd uit met liedjes van Cornelis Vreeswijk die worden vertolkt door Nederlandse artiesten als Bram VermeulenErik van MuiswinkelBob Fosko en Jack Spijkerman.

Tags: , , , , , ,

Leave a Comment